Hem Köpprocessen Köpa lägenhet Mäklare Om oss Blogg Kontakta oss Maila oss Ring oss

Köpa lägenhet Spanien med HomenetSpain

Köpa lägenhet Spanien - läs detta

Drömmer du om en lägenhet i Spanien? Då är du inte på något sätt ensam. Det har blivit alltmer vanligare att flytta ner till sydligare breddgrader, oavsett om det är en permanent tillvaro eller för semesterbruk.

En bra investering

En lägenhet i Spanien är en bra investering. Många ser det som en pensionsförsäkring som man under många år kommer att kunna njuta av tillsammans med sina nära och kära.

Rätt läge när du ska köpa lägenhet Spanien 

Vet du vad du söker? För att kunna hitta dina drömmars lägenhet i Spanien så är det bra att veta vad det är söker. Läget på bostaden har inverkan på priset, men också tillgängligheten för både dig och potentiella hyresgäster. Det är alltid bra att bo nära en flygplats, men å andra sidan vill man inte bo för nära så att man störs av flygtrafiken. Det är också bra att bo i eller ha nära tillgång till en större stad, samtidigt som avskildheten uppe i bergen eller på landsbygden kan vara att föredra.

Storlek på lägenheten

En viktig fråga är hur stor bostaden ska vara. Hur många sovrum och badrum önskar du? Ska det finnas fullt utrustat kök eller räcker det med ett pentry? Fundera även över bostadens läge och placering. I Spanien är hus eller lägenheter med strandnära läge särskilt populära. Många uppskattar närheten till fina stränder och i många fall kan man se havet från balkongen eller terrassen. De mest attraktiva bostäderna är förstås ofta dyra, men genom att söka sig ett par kvarter inåt kan vara prisvärt.

Köpa lägenhet Spanien

Lägenhetens skick

Fundera även över vilket skick bostaden bör ha. Kan du tänka dig att köpa ett renoveringsobjekt, eller vill du att allt ska vara i toppskick så att det bara är att flytta in? Skriv gärna en detaljerad önskelista där du rangordnar saker som är viktiga för dig.

Tänk på detta när du ska köpa lägenhet i Spanien:

 • Villa eller lägenhet?
 • Önskat antal rum/badrum
 • Takterrass, balkong eller uteplats?
 • Läge och utsikt
 • Pool på området
 • Luftkonditionering
 • Renoveringsbehov eller inte?
 • Närhet till golfbana
 • Närhet till strand
 • Närhet till flygplats
 • Närhet till butiker / restauranger / sjukhus
 • Parkeringsmöjligheter

Om du redan vet om att det är en lägenhet som du är intresserad av kan du gå direkt till vår sida med aktuella lägenhetsobjekt.

Hur går en försäljning till?

Inte som i Sverige

En bostadsförsäljning i Spanien går inte till på samma sätt som i Sverige. I Spanien är det sällan någon budgivning uppåt utan principen är att objektet säljs till den första köpare som är beredd att betala det begärda priset. Det kan även hända att köparen lägger ett lägre anbud och då är det upp till säljaren att acceptera eller inte. Öppna visningar är ovanliga i kustområdena och i stället brukar mäklare anordna privata visningsresor. Ofta visas flera hus eller lägenheter under loppet av ett par dagar.

Ta alltid hjälp av en mäklare

Vissa försöker spara in mäklarkostnader genom att köpa bostad privat, men detta kan ofta bli dyrare i slutändan. Att köpa bostad i Spanien är nämligen helt annorlunda än i Sverige och det krävs att man förstår hur systemet fungerar. Därför är det en stark rekommendation att ta hjälp av någon som behärskar språket och som har tillräcklig expertis - för att säkerställa att affären går i lås. För att kunna köpa bostad i Spanien måste du först ansöka om ett spanskt personnummer – så kallat NIE-nummer. Detta är giltigt i tre månader.

Obligatoriskt besök hos en notarie

Köparen och säljaren har var sitt juridiskt ombud och träffas hos en notarie, för att slutföra affären. Hos notarien, som är en officiell jurist(notarius publicus), skrivs köpebrevet på. Här sker även den slutliga betalningen. Notarien sköter allt pappersarbete och när lagfarten har utarbetats sker en slutlig inregistrering hos ”Registro de la Propiedad”, vilket kan ta upp till tre månader. Det är notarien som ansvarar för att överföringen går till på rätt sätt. Det är också denne som slutligen upprättar ägarbeviset - det så kallade ”Escritura Pública de Compraventa”. Samma dag som lagfarten skrivs under får du även tillträde till bostaden.

Slutför med ombud om du inte kan vara på plats

Du måste inte vara på plats själv för att genomföra köpet, utan det går att sköta affären via ombud med fullmakt. Det är dock viktigt att fullmakten är korrekt utfärdad enligt spanska formaliteter, för att den ska vara giltig i Spanien. En seriös mäklarfirma hjälper ofta till med hela affären - från början till slut – och kan förmedla nödvändiga kontakter. Om du är orutinerad och inte kan språket är det till ovärderlig hjälp att få handfast vägledning.

Vill du läsa mer om hur en försäljning går till kan du besöka sidan köpprocess.

Välkommen

Välkommen till vår hemsida som handlar om att köpa bostad i Spanien. Här finns information om vad man ska tänka på när man i färd med att skaffa ett hus, lägenhet eller annan boendeform i Spanien. Tveka inte att höra av dig till oss om du har några frågor.

Kontakt

Homenetspain
Calle Romería del Rocío 6
Fuengirola

Epost: [email protected]

Telefon: +34 633 300 956

Nyhetsbrev

Vill du ha löpande information från oss så ska du prenumerera på vårat nyhetsbrev där vi kontinuerligt skickar ut information om den spanska bostadsmarknaden.

Länkar

Fråga oss

Vi finns här för dig och kan hjälpa dig med ditt bostadsköp. Vi har lång erfarenhet och djupa kunskaper om den spanska bostadsmarknaden. Ring eller maila oss så får du den hjälp du behöver.

Hitta din bostad i Spanien här

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)