Hem Köpprocessen Köpa lägenhet Mäklare Om oss Blogg Kontakta oss Maila oss Ring oss

Att köpa bostad i Spanien 2023

Läs det här om att köpa bostad i Spanien 2023

Spanien är en mycket populär destination för svenskar som söker ett mer behagligt klimat, hög levnadsstandard och naturligtvis utsökt mat och dryck. Oavsett vad anledningen är för att byta ut livet i Sverige mot den spanska vardagen så behöver man någonstans att bo.

I spanien finns det olika boendeformer. Även om det är ett smidigt alternativ att hyra i Spanien så väljer många svenskar att köpa hus eller lägenhet om man ska stanna på lång sikt. Visste du att över 75% äger sina hem i Spanien där en stor andel av fastigheterna ägs av utlänningar. Att köpa hus eller lägenhet på Costa del Sol, eller i någon av alla fantastiska städer som finns runtom i landet är också en investering.

Läget på den spanska bostadsmarknaden

Den spanska fastighetsmarknaden drabbades riktigt hårt av den globala ekonomiska krisen 2007-2009, men byggdes sakta men säkert upp under åren därefter. Men så kom coronapandemin vilket fick en stor negativ inverkan på bostadsmarknaden. Men trots dessa motgångar har bostadsmarknaden i Spanien blivit mer stabil med siffror som tyder på att den håller på att återhämta sig från de tunga åren med COVID-19. I slutet av 2020 ökade försäljningspriserna med 2,1% och nu ser det ut som att priserna kommer att fortsätta att stiga, men världsläget och ekonomisk instabilitet kan snabbt förändra prisutvecklingen.

Rekordhögt pris per kvadratmeter i Marbella

På den spanska solkusten där populära som Marbella, Fuengirola, Nerja och Estepona finns har utvecklingen på bostadsmarknaden varit högre jämfört med andra regioner. Men också i Torrevieja och i intilliggande orter på spaniens östkust är utvecklingen stigande.

Under 2022 låg snittpriset per kvadratmeter för att köpa bostad i Spanien på följande nivåer i de allra mest populära orterna:

 • Marbella på Costa del Sol hade ett snittpris per kvadratmeter på 4 121 euro, vilket är en prisökning med hela 20%.
 • Orihuela som ligger lite inåt landet mellan Murcia, Torrevieja och Alicante hade en prisökning på 18,5% till 2 246 euro. 
 • I Torrevieja fick man i snitt betala 1 672 euro vilket motsvarar en prisökning på 16,1%.
 • Mijas som också finns på den spanska solkusten hade en prisutveckling på +14,2% och där fick man i snitt betala 2 440 euro per kvadratmeter.
 • Fuengirola som är en mycket populär ort bland svenskar ökade med 12,1% med ett snittpris per kvadratmeter på 2 829 euro.

Generellt låg prisökningen i Spanien på 5,4%. 

Dessa siffror kommer från Idealista.com som är en av spaniens största bostadsportaler. 

Köpa bostad i Spanien 2023

Varför man väljer att bo i Spanien

Det finns många anledningar till att man väljer att flytta till Spanien, men det som de allra flesta har gemensamt är att man vill lämna ekorrhjulet hemma i Sverige för en mer behaglig och livsbejakande tillvaro i ett behagligt klimat, med nytt land att upptäcka och en ny vardag att utforska.

Hur länge bor man i Spanien?

Vissa väljer att bosätta sig halvårsvis när det är som kallast hemma i Sverige, men det finns också många som beslutar sig för att bo i Spanien på heltid. Det kan handla om tidbegräsande perioder på alltifrån ett år upp till flera år, men det finns också dom som väljer att bosätta sig för all framfrid, eller åtminstone utan någon tidsbegränsning.

Varför flytta till Spanien?

Det är inte bara klimatet och levnadssättet som är avgörande för att flytta till Spanien. Många väljer att arbeta i en av Spaniens större städer som Madrid, Barcelona eller Valencia. Andra föredrar att dra sig tillbaka på den spanska kusten. Anledningarna är många och skiljer sig. Här är några av de mest vanligaste anledningarna:

 1. Arbete
 2. Pension
 3. Sjukdom
 4. Livskvalitet
 5. Klimat
 6. Socialt umgänge

Hur köper man bostad i Spanien?

Det finns flera vägar du kan ta för att köpa ett hus eller lägenhet i Spanien, men det allra säkraste är att kontakta en svensk mäklare i Spanien som har god lokalkännedom och som kan lokala lagar och regler. 

Den spanska köpprocessen

Att köpa lägenhet i Spanien eller hus för den delen skiljer sig något jämfört med Sverige. Många uppfattar det som krångligt och då blir det extra viktigt att det finns en tydlig köpprocess och kunskap om det spanska systemet. 

Vänta inte - kontakta oss nu!

Det allra viktigaste är att du känner dig trygg och får svar på alla dina frågor. Till oss kan du höra av dig när du vill och fråga vad du vill om du funderar på att sälja eller köpa bostad i Spanien. På vår kontaktsida finns kontaktuppgifter ifall du vill ringa oss, maila eller fylla i kontaktformuläret.

Vi hörs snart!

12 Feb 2023

Välkommen

Välkommen till vår hemsida som handlar om att köpa bostad i Spanien. Här finns information om vad man ska tänka på när man i färd med att skaffa ett hus, lägenhet eller annan boendeform i Spanien. Tveka inte att höra av dig till oss om du har några frågor.

Kontakt

Homenetspain
Calle Romería del Rocío 6
Fuengirola

Epost: [email protected]

Telefon: +34 633 300 956

Nyhetsbrev

Vill du ha löpande information från oss så ska du prenumerera på vårat nyhetsbrev där vi kontinuerligt skickar ut information om den spanska bostadsmarknaden.

Länkar

Fråga oss

Vi finns här för dig och kan hjälpa dig med ditt bostadsköp. Vi har lång erfarenhet och djupa kunskaper om den spanska bostadsmarknaden. Ring eller maila oss så får du den hjälp du behöver.

Hitta din bostad i Spanien här

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)